Robotik ve Kodlama



Robotik kodlama nedir?

Bildiğimiz kodlama ile bir tuşa basıldığı ya da bir noktaya dokunulduğu zaman uygulamanın ne yapması gerektiği yazılıyor. Robotik kodlama da aynen böyle çalışıyor. Robotun hesaplama birimlerine belirli senaryolar ekleniyor ve hangi durumda nasıl bir eylem gerçekleştirmesi gerektiği yazılıyor.

Robotik kodlamalar C/C++, Python, Java, C# gibi diller ile yazılabilir. Wiring, Embedded C ve Mbed gibi diller de kullanılabilir ancak bunlar zaten C++ tabanlıdır. Robotik kodlama kulağa biraz masalsı gelse bile aslında temel kodlama ile oldukça benzerdir. Uygulamanın tıkladığınızda açılmasını yazan biri, robotun bir şey algıladığında açılmasını da yazabilir.


Robotik kodlama ne işe yarar?

Robotlar endüstri dünyasında yaygın olarak kullanılıyor. Örneğin bir robot yalnızca kavanoz kapağı kapatmak üzere programlanabiliyor. Bir diğeri çatlak yumurtaları tespit ederek koliden çıkarabiliyor. Yani gelişmiş insan zihni artık bu tür küçük işlerle uğraşmasın diye çoğu tekrara dayalı görevler robotlara veriliyor.

İlerleyen dönemde çok daha gelişmiş komutları yerine getirecekleri elbette aşikar ancak temel olarak robotlar yalnızca onlara verilen çerçeve içinde hareket edecekler. Robotik kodlama bilen programcılar ise bu işin başrolünde olacaklar. Çünkü bir makine ne kadar gelişmiş olursa olsun insan bir programcı tarafından yazılan doğru komutları almadığı sürece metal yığınından başka bir şey değildir.


Robotik kodlama gerçekten geleceği şekillendirecek mi?

Şöyle bir etrafınıza baktığınızda son birkaç yılda kullandığımız makine sayısında ne kadar büyük bir artış olduğunu mutlaka fark etmişsinizdir. Şu an için bu makinelerin butonlarına basarak, dokunarak ya da sesli komutlarla çalıştırıyoruz. Sıfırdan bu noktaya kısacık bir sürede gelen teknolojinin daha da ilerleyeceğini söylemek için kahin olmaya gerek yok.

Kahve makineniz saat kaçta kaç bardak kahve içtiğinizi bilecek ve tam istediğiniz saatte hazır edecek. Basit bir robot kirli sepetiniz dolduğu zaman çamaşırları çamaşır makinesine atacak, yıkayacak, kurutacak ve katlayacak. Jetgiller çizgi filminde gördüğümüz neredeyse her şeyi yaşayacağız. Çünkü yıllar önce imkansız gibi gelen onlarca şeyin bugün mümkün olduğunu gördük. Özellikle çocukların bu dünyadan geri kalmaması için robotik kodlama öğrenmeleri bir lüks değil, bir zorunluluktur.